Het Zelfherstellend vermogen van het Lichaam

| gezondheid | welzijn | levenskracht |

Het Zelfherstellend vermogen van het Lichaam

Vaak genoeg hoor ik mensen vragen “Waarom is chiropractie nu eigenlijk een alternatief voor andere zorg?” of “Is chiropractie zo anders dan de overige zorg?”

In deze blog probeer ik op deze vragen antwoord te geven, door de alternatieve ‘roots’ (of de wortels) van chiropractie uit te leggen. Deze wortels maken chiropractie uniek in zijn aanpak. Want chiropractie gaat uit van het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Dit is interessant voor jou, of je nu een bestaande chiropractische enthousiasteling bent of juist overweegt om te beginnen met chiropractische zorg.

De basis van chiropractie heb ik uitgelegd in mijn vorige blog: “Hoe werkt chiropractie” en in dit blog ga ik verder in op de filosofie waarop chiropractie is gebouwd. Want de principes van chiropractie zijn veel ouder dan jij en ik zijn!

Chiropractische denkwijze

De Diepere Denkwijze van Chiropractie

Chiropractie is tot stand gekomen in 1895 vanuit een heel mooie filosofie. Ook in die tijd waren er veel verschillende denkwijzen over spiritualiteit en over geneeskunde. D.D. Palmer, de grondlegger van de chiropractie, is begonnen met het stellen van diepere vragen over de oorzaken van ziekten. Een belangrijk terugkerend thema was hierbij de balans in het lichaam, waarover hij veel nadacht en veel vragen heeft onderzocht.

Chiropractie was voor hem het antwoord. Zoals het daarna voor zoveel mensen is geweest!

“Wij zijn van de natuur” en “Elk mens heeft een zelfherstellend vermogen”, heb je waarschijnlijk al eens horen noemen. In de chiropractie staan namelijk deze beginselen centraal.
Chiropractie zegt dat er een Intelligentie nodig is voor het ontstaan van de mens. Deze “Aangeboren Intelligentie” zorgt voor het optimale voortbestaan van de persoon, zowel lichaam als geest.

Er gebeuren elke dag miljoenen chemische processen in ons lichaam. Die gebeuren niet zomaar! De processen moeten ‘automatisch’ gecoördineerd en aangestuurd worden door onze eigen Intelligentie.

Alles wat leeft heeft een Intelligentie: Als je bijv. naar planten kijkt, dan groeit de plant altijd naar de kant van het zonlicht. “Waarom is dat?” De inwendige Intelligentie van de plant bemoeit zich met het optimale voortbestaan van de plant.

Dit is bij jou als mens hetzelfde; heb je bijvoorbeeld een snijwond, dan weet je lichaam wat het moet doen om dit te herstellen en vormt het lichaam een korstje. Jouw lichaam kan zichzelf dus herstellen. Dit is jouw ‘Aangeboren Intelligentie’ die aan jouw herstel werkt.
Deze Intelligentie geeft via het brein signalen door aan je zenuwstelsel. En het zenuwstelsel geeft op zijn beurt weer de signalen door aan je lichaam. Het zenuwstelsel moet dus in topconditie zijn voor onze eigen Intelligentie om optimaal te kunnen functioneren.

De Intelligentie is bij ons allemaal aanwezig, maar deze moet optimaal door ons lichaam kunnen worden verspreid. Dus als er blokkades in het lichaam aanwezig zijn, dan kan deze Intelligentie zich niet goed verspreiden.

Zelfherstelend vermogen lichaam

Hoe helpt de Chiropractor dan nu eigenlijk?

De rol van de chiropractor, is het opsporen en het opheffen van blokkades in met name de nek en de rug. De blokkades veroorzaken spanning in het zenuwstelsel en belemmeren het verspreiden van onze Aangeboren Intelligentie door ons lichaam. Denk aan de snaren van een gitaar: als die niet goed aangespannen zijn, dan komt er valse muziek uit. Hoe goed de bespeler van het instrument ook is.

Hoe meer blokkadevrij je bent, hoe beter jouw spierspanning en orgaanfuncties zullen zijn. Ook zal dit bijdragen aan een optimale energie en een verbeterde mentale stemming. Eigenlijk heeft jouw gehele lichaam er baat bij!

Tot slot
Chiropractie vertrouwt op het zelfherstellend vermogen van je lichaam en werkt op natuurlijke basis. Met chiropractie versterk je de NatuurKracht in jouw lichaam, zodat je lichaam beter kan herstellen en zichzelf kan reguleren.

Chiropractie vormt een heel mooie basis voor jouw gezondheid. Het heeft namelijk niet alleen effect op je rug en nek, maar ook op jouw totale gezondheid!

Call Now Button
× WhatsApp ons!