Chiropractie – de huidige Inzichten

| gezondheid | welzijn | levenskracht |

De huidige inzichten van ‘Chiropractie’

Deze blog is niet voor iedereen. Voor diegene met een nieuwsgierige brein, wij hebben je niet vergeten. Wij beschrijven in het kort twee interessante uitgangspunten over chiropractie op een lezersvriendelijk manier. Als je meer wilt weten over de huidige wetenschappelijke onderbouwing in de chiropractie…. Deze blog is voor jou!

In de afgelopen jaren zijn er verscheidene wetenschappelijke inzichten naar voren gekomen die aantonen dat chiropractie een zeer goed effect heeft op het functioneren van het zenuwstelsel. Als je kijkt naar het welzijn van het zenuwstelsel, dan gaat dat hand in hand met het zogenaamd zelfherstellend vermogen van het lichaam om zichzelf beter te kunnen herstellen en aansturen.

Ook zonder klachten naar chiropractor

De huidige Wetenschappelijke Onderbouwing

Het team van Dr. Heidi Haavik in New Zealand doet jaarlijks veel studies om aan te tonen hoe het zenuwstelsel beïnvloed wordt. De focus ligt op de prefrontale cortex (PFC). De PFC is wat ons als mens onderscheid van dieren. Het heeft te maken met hogere cognitie, doelen stellen, plannen maken, besluitneming, geheugen en het uitvoeren van motorische volgordes (het aansturen van onze lichamen).

Dr. Haavik toonde al een geruime tijd geleden dat de chiropractische correctie (de snelle impuls variant) een positief effect heeft op de ‘motorische reset’ van de PFC. Hieruit wordt afgeleid dat de blokkade een effect heeft op de PFC en de PFC een effect heeft op de aansturing van het lichaam als geheel. Corrigeren van blokkades heeft dus een neurologische reset tot gevolg wat je lichaamsfunctie over een tijd enorm positief beïnvloedt. Bij lichaamsfunctie kan je denken aan verbetering van de spierfunctie (betere spanning, kracht en coördinatie) en ook een stabieler breinfunctie (focus, concentratie, slapen).

Er zijn ook veel studies op hormonale spiegels, vooral met name het stresshormoon cortisol. Dr. John Minardi, een Canadese chiropractor, geeft jaarlijks neurologische cursussen waarin hij de nadelige effecten van rug- en nekblokkades op het brein uitlegt. De hypothalamus is het deel van het brein wat jouw elektrische stromingen in jouw zenuwstelsel omschakelen naar hormonen.

chiropractie en jouw gezondheid

Een zeer belangrijk proces dus, omdat hormonen een hele sterke werking hebben! Er is genoeg informatie om aan te tonen dat een blokkade in de wervelkolom een stressor / stress is voor het zenuwstelsel en dusdanig de hypothalamus beïnvloedt om meer stresshormoon (cortisol) aan te maken en af te scheiden.

Met langdurige cortisol afscheiden wordt je hele hormoonhuishouding omvergeworpen en heeft het nadelige gezondheidseffecten. Denkt bijvoorbeeld aan een langdurige hoog cortisolwaarde wat de werking van andere hormonen zoals serotonine en geslachtshormonen onderdrukt. Langdurige cortisol wordt ook geassocieerd met cardiovasculaire problemen zoals hoge bloeddruk, obesitas en suikerziekte. 

Door bovengenoemde besefte men dat een blokkade in de rug niet alleen een versnelde slijtage in de rug veroorzaakt, maar ook een effect op de gezondheid van het gehele lichaam kan hebben.

Tot slot

Bovengenoemde informatie is vaak niet bekend in de medici, en vaak worden wervelblokkades alleen als een ‘rugprobleem’ gezien. De afgelopen jaren zien wij wel dat wervelblokkades een globaal negatief effect op het lichaam uitoefenen, en is het een goed plan om zo blokkadevrij mogelijk door het leven te gaan. Zo kan je huidige klachten verhelpen, toekomstige klachten voorkomen, en een betere kwaliteit van leven ervaren door een betere functioneren van je brein en zenuwstelsel. Gezondheid vanuit de Rug is immers wetenschappelijk onderbouwd.

Call Now Button
× WhatsApp ons!