Chiropractie en Schouderfunctie
| gezondheid | welzijn | levenskracht |
Chiropractie en Schouderklachten? Chiropractie gaat toch over de nek en rug?
Schouderklachten gaat vaak via de conventionele route van huisarts of de fysio. Soms is het ook nodig om een röntgenfoto, MRI of echo te maken. Maar wij hebben wel de afgelopen tijd veel succes met de aanpak van schouderfunctie in de praktijk, en voor diegene die naar een uitkomst zoeken voor schouderklachten, of gewoon hun schouderfunctie zo optimaal mogelijk willen hebben en houden, is deze blog misschien wel goud waard. Wij kijken op een eenvoudige manier naar de denkwijzen bij de aanpak van schouderfunctie en schouderklachten.
Waarnaar kijkt de chiropractor tijdens schouderklachten? Wij bespreken hier 3 te onderschatten factoren die een enorm effect kunnen hebben op de schouderfunctie.
1. De Nek en de Schouders
De zenuwen vanuit de nek sturen de schouderspieren aan. Dat sluit in de kapselspieren van de schouder. Deze heet supraspinatus, infraspinatus, teres minor en subscapularis. Ook de grotere spiergroepen rond het schoudergewricht zoals latissimus dorsi, teres major, biceps en triceps worden aangestuurd vanuit de nek en deel van de bovenrug. Als laatste wordt de trapezius (monnikskapspier) aangestuurd vanuit een hersenzenuw die door de schedel loopt, dus de spanning of de schedelrand en de hoge nek regio is hiervoor zeer belangrijk.
Wanneer er wervelblokkades zijn in de nek, wordt de zenuwfunctie vanuit de nek belemmerd. Als gevolg hiervan kun je verhoogde spierspanning, verminderde spierkracht en verminderde spiercoördinatie in de schouders ervaren. Aan het begin van dit proces voelde je niets. Geleidelijk kan een verhoogde spierspanning tot verzuring leiden en uiteindelijk pijnklachten. Een paar weken of maanden later kan er ook een resulterende pees- of slijmbeursontsteking ontstaan. Nekfunctie is dus cruciaal in het goed functioneren van de schouder.
2. Middenrug en de Schouders
Ga meteen met een bolle middenrug zitten en steek je handen omhoog. Je merkt waarschijnlijk dat je handen niet zo hoog kunnen. Ga nu mooi rechtop zitten en steek je handen omhoog. Nu gaat het waarschijnlijk wat gemakkelijker. Dit is altijd een mooie demonstratie in hoever de middenrug en schouderfunctie samenhangend is. Met toegevoegde wervelblokkades in de middenrug beperkt het de bewegingsvrijheid van de schouders. De schouderblad functie, die als basis dient voor het schoudergewricht, wordt hierdoor ook geraakt.
3. Lage rug, het Bekken en Schouderfunctie
“Alles zit aan elkaar vast” en het is zeker hier ook de geval. Met een bekkenscheefstand worden de aanhechtingen van de latissimus dorsi bijvoorbeeld beïnvloed. Deze spiergroep heeft als oorsprong de onderrug en als insertie de humerus (bovenarm)! Er is een groef in de bovenarm, dichtbij de schoudergewricht waar deze spier, tussen nog 2 anderen spierinserties vanuit het schouderblad en de borstkas, aanhechten. Schouderbalans is dus een zeer complex onderwerp. Het bestaat uit de kapselspieren, maar ook uit de balans van de vele grotere spieren eromheen. En zelfs de bekkenstand kan hierop een effect uitoefenen!
Concluderend
- Boek je geen of langzame vooruitgang in je huidige schoudertherapietraject? Dan kan chiropractie een waardevolle toevoeging zijn.
- Chiropractoren behandelen geen schouderpijn, maar focussen zich op de opheffen van wervelblokkades en scheefstanden in het lichaam. (Alleen pijnstillers behandelen als ware pijn). Zodoende verbetert de schouderfunctie vanuit de nek en rug en ontstaat er een betere spierspanning en spierbalans in de schouder. Tot gevolg krijgt je een kalmering van je “diagnose” (slijmbeursontsteking, peesontsteking, slijtage) en dat kan voor veel blijdschap zorgen!
- De gezondheid van de nek en rug staat centraal bij schouderfunctie en ook bij heel veel andere functies in je lichaam. Met het opheffen van wervelblokkades en scheefstanden heeft je lichaam de kans om in herstelmodus te komen en te blijven, zodat je meer van je lichaam en leven kunt genieten.